İlişkilerimizde sık sık karşılaştığımız ve kimi zaman hoşumuza giden kimi zaman da ilişkimizi sorgulamamıza sebep olan kıskançlığı ele alacağımız bu yazıda;
Kıskançlık nedir, neden kıskanır-kıskanılırız, bir sınırı var mıdır ve kıskançlık nereden sonra anormal sayılır, Othello sendromu nedir ve belirtileri nelerdir nasıl düzeltilir gibi sorulardan bahsedeceğiz.
Kıskançlık nedir? Othello sendromu nedir ve adını nereden almaktadır?
Kıskançlık, kişinin herhangi bir konuda bir başkasının üstünlüğüne tahammül edememesi veya sahip olduğu eşya, arkadaş ya da tam olarak konumuzla ilgili olarak birlikte olduğu partnerini paylaşamaması durumu olarak tanımlanır. Kısacası kıskançlık, bizim için önemli bir ilişkinin üçüncü bir kişinin varlığı sebebiyle tehdit altında olduğunu düşündüğümüzde ortaya çıkan duygu olup, sarsılmış güven duygusu veya öz güvensizlikle ilişkilendirilmiştir. Kıskançlığın belirtilerinin şiddetinin artması ve kişide saplantılı düşüncelere sebep olacak kadar ilerleyip patolojik bir hal almasına da Othello sendromu adı verilmektedir. Bu kavram ismini ünlü İngiliz yazar Shakespeare’in Othello isimli oyunundan alır. Tiyatro oyunundaki Othello karakteri, yanlış anlaşılma ve aşırı kıskançlık nedeniyle hem eşini hem de kendisini öldürmüştür.
Peki neden kıskanıyor- kıskanılıyoruz bir de buna bakalım,
Çok küçük yaşlardan itibaren etrafımızdakilerle çeşitli ilişkiler kurarız ve bu ilk olarak ailede başlar. Kıskançlık, çocukken en yakınımızda olan kardeşimize ya da akranlarımıza gösterilen ilginin bize gösterilmediğini düşündüğümüz anda başlar. Bu aşamada ebeveynler tarafından ihtiyaç duyulan ilgi ve alakaya erişemediğimiz zaman ne yazık ki bu duygular bizimle büyür ve yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde de buna bağlı kalarak kıskanmaya devam ederiz. İlişkilerimizde, birlikte olduğumuz kişinin söz ya da eylemleriyle sevilmediğimizi ve değersiz hissedip yetersiz olduğumuzu düşündüğümüz anlarda partnerimizi kaybedeceğimizi düşünerek kıskançlığa kapılırız bu da beraberinde bizi mutsuz, öfkeli ve yalnız bir ruh haline sürükler dolayısıyla çevremizdeki diğer kişilerle de ilişkilerimizde bozulmalar yaşarız.
Kıskançlığın anormal-patolojik boyutta olduğunu nasıl anlarız?
Kıskanç birey, hayatındaki kişiyi aşırı kaybetme endişesi yaşar ve bu kaygıyı partnerini kontrol ederek azaltmaya çalışır. Birlikte olduğunuz kişi sizi her şeye karşı saplantılı şekilde kıskanıyor, kafasında kurduğu çeşitli senaryolara fazlasıyla inanıyor, sizi ağır şekilde kısıtlıyor ve sizden ayrılmayı dünyanın sonu olarak görüp küçük olaylar karşısında bile aşırı tepkiler veriyorsa eşinizin kıskançlığının anormal düzeyde olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte size karşı sürekli olarak onu aldattığınızı söyleyip deliller aramaya başlayıp sadakatinizi de test etmeye çalışıyorsa Othello sendromu ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Othello sendromu nasıl tedavi edilir?
Partnerinizin ya da kendinizin Othello ile baş başa olduğunuzu düşünüyorsanız bir uzmana danışmanız iyi olacaktır. Danışmanınız Othello sendromu testini uygulayıp birtakım sorular da sorarak analiz edip uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Tabii ki bu aşamada kişinin içgörüsünün olması son derece önemli olacaktır.