Psikozone Bakırköy

Bizi Takip Edin!

Öğrenme problemlerinin birçok kaynağı olabilir. Bu kaynaklar incelenirken bilişsel işlem alanlarına odaklanılması gerekir. Öğrenme probleminin kökeni genel bir bilişsel işlem alanı ya da alanlarının performans kaybı ile ilgili olduğunda öğrenme problemin etki alanı daha da geniş olabilmektedir. Bilişsel işlem terimi bir öğrencinin; okuma, heceleme, matematik, yazma vb. görevlerini yaparken nasıl düşündüğünü tanımlamayı içerir. Bu becerileri genel anlamda zekâ olarak sınırlandırılabilecek bir tanımlamaya dönüştürmekten çok, öğrencinin akademik başarı ve başarısızlıklarıyla kuvvetli bir şekilde ilişkilendirmek gerekir.

Bilişsel müdahale programı PASS Teorisi (Planning, Attention, Simultaneous Successive) temel alınarak yapılandırılmıştır. PASS Teorisi, beyin ve beynin nasıl çalıştığı ile ilgili araştırmalara dayanarak temel psikolojik işlemler olarak adlandırılan dört bilişsel yetiyi tanımlamaktadır. Söz konusu bu dört temel bilişsel alanları; bilişsel kontrolü sağlama, istenilen amaca ulaşmak için uygun işlevi seçme ve etkin stratejiler kullanma, kararlılık ve kendini kontrol gibi özellikler ile tanımlanan planlama, bilişsel bir etkinliği belli bir süre içinde odaklanarak ve seçici olarak tamamlamayı sağlayan dikkat, ayrı uyarıcıları tek bir bütün halinde işleyebilmek ve uyaranlar arasında ilişkileri görme ve analitik çıkarımlarda bulunabilmeyi sağlayan eşzamanlılık, uyaranları belirli bir sıralı düzene sokarak hatırlayabilmeyi sağlayan ardıllık şeklinde sıralanabilir. Bu nedenle programda bilişsel işlem alanlarının gelişimi kadar akademik beceri alanlarına köprü oluşturacak bir yapı benimsenmiştir.

CAS sonucuna göre her bir öğrencinin bilişsel işlem alanları bireysel olarak değerlendirilir ve bunun sonucunda bireye özel bir program hazırlanır. Bu programın amacı yaşıtlarına göre aşağıda kalan alanları geliştirmek ve diğer alanlar arasında bir uyum yakalamaya çalışmaktır. Asıl amaç zayıf olan alanları güçlendirmek değil aynı zamanda 4 ana alanın birbirleri ile uyum içinde olmalarıdır. Bu uyum elde edilen test puanda alanlar arasındaki farkın az olması demektir. Bu alanlar geliştirilirken bütüncül bir yaklaşımla hareket edilerek yani çocuğun güçlü olan alanlarından da yararlanılarak, güçlük yaşadığı alanları geliştirilir. Bireysel olarak hazırlanan bu programın içeriğinde her öğrencinin geliştirilmesi gereken alanlarının yanı sıra güçlü olduğu bilişsel işlem alanları da yer almaktadır. Böylece öğrencinin güçlü olduğu bilişsel işlem alanlarından yararlanarak zorlandığı bilişsel işlem alanları da desteklenebilecektir. Yani program hazırlanırken tüm bilişsel işlem alanlarının birlikte ele alındığı bütüncül (holistic) bir yaklaşım benimsenmiş ve program hazırlama çalışmalarındaki teknikler ve etkinlikler bu bütünü oluşturabilecek şekilde titizlikle seçilmiştir.

Ek olarak bilişsel müdahale programındaki bu çalışmalar sadece bilişsel işlem alanında performans kaybı yaşayan öğrencilere yönelik olmayıp aynı zamanda bilişsel performansı yüksek (üstün zekâ vb.) ancak bilişsel işlem alanları arasında eşgüdümsüz (uyumsuz) sonucunda gerçek potansiyelini ve performansını sergileyemeyen öğrencilerin gerçek performanslarını sergilemeye yönelik de hazırlanmaktadır.

Randevu Formu

Randevu Al

Psikozone'de Kariyer

Psikozone'de Kariyer